Q1. Write the following integers in an ascending order:

- -13, 2, -123, -3, 11, 0
- Answer: -123, -13, -3, 0, 2, 11

- 143, -317, -1, 19, -63, -19
- Answer: -317, -63, 19, -1, 19, 143

Q2. Write the following integers in an descending order:

- 17, 0, -5, 69, -124, -1
- Answer: 69, 17, 0, -1, -5, -124

- -3, -77, 2, -345, -49, -617
- Answer: 2, -3, -49, -77, -345, -617

Q3. Add the following:

- 64 + (-27) = 37
- (-89) + 16 = -73
- (-46) + (-38) = -84
- (-47) + 85 + (-6) = 32
- 348 + (-121) + (-765) = -538
- (-248) + (414) + (-8) + (77) + (-19) = 216

Q4. Find the additive inverse of:

- -987
- Answer: -987+a=0 Therefore additive inverse is 987

- 0
- Answer: 0+a=0 Therefore additive inverse is 0

- 1428
- Answer: 1428+a=0 Therefore additive inverse is -1428

Q5. Find the successor of the following integers:

- -1009
- Answer: -1009 + 1 = -1008

- 0
- Answer: 0 + 1 = 1

- -1
- Answer: -1 + 1 = 0

- 4321
- Answer: -4321 + 1 = -4320

Q6. Find the predecessor of the following integers:

- -1009
- Answer: -1009 – 1 = -1010

- 0
- Answer: 0 – 1 = -1

- -1
- Answer: -1 + 1 = 0

- 2094
- Answer: -2094 + 1 = -2093

Q7. A bus starts from the terminal and moves 188 km to the EAST and then 343 km to the west. How far is the bus from the terminal?

Answer: 155 km

Q8. A shopkeeper purchased a book for Rs. 345, a pencil box for Rs. 62, a note book for Rs. 21 and a pen for Rs. 79. He sold the book for Rs. 376, pencil for Rs. 55, notebook for Rs. 25 and a pen for Rs. 67. What is his gain or loss?

Answer:

Total Cost in Rs. = 345 + 62 + 21 + 79 = 507

Total Sales in Rs. = 376 + 55 + 25 + 67 = 523

Gain = Total Sales – Total Cost = 523 – 507 = Rs. 16

Q9. Find an integer such that:

- a+ (-7) = 0 Answer: a = 7
- (-4) + a = 0 Answer: a = 4
- a + 12 = 0 Answer: a = -12
- 21 + a = 0 Answer: a = -21

Q10. Subtract:

- 3715 from (-468)
- Answer: (-468) – (3715) = -4183

- (-329) from 0
- Answer: 0 – (-329) = 329

- (-2347) from 1543
- Answer: 1543 – (-2347) = 3890

- (-4682) from (-419)
- Answer: (-419) – (4682) = 4263

- (-76) from the sum of (-813) and 248
- Answer: (-813) + 248 – (-76) = -489

- The sum of (-66) and 619 from the sum of 597 and (-184)
- Answer: [(597) + (-184)] – [(-66) + 619] = (413) – (553) = -140

Q11. Simplify:

[(-78)– (-92)]+ [(-54)–(-21)]

= (-78 + 92)+ (-54 + 21)

= 14 + (-33)

= -19

[92 – (-53)] – [76 – (-132)]

= (92 + 53)– (76 + 132)

= 145 – 208

Q12. The sum of the two integers is -29. If one of the integer is 182, find the other.

Answer: Let one integer = a

a + 182 = -29

a = -29-(182)

= -211

Q13. The difference of an integer a and -37 is -14. Find the value of a.

Answer:

a – (-37) = -14

a = -14 + (-37) = -51

Q14. During a month, the average temperature of desert region was 37oC and the average night temperature was -4oC. Find the difference between the average day temperature and the average night temperature

Answer:

Average day temperature – average night temperature

= 37 – (-4)

= 41° C

Q15. Find the products

- 16 × 25 = 400
- (-34)×76= -2584
- 26 ×(-496)= -12896
- (-289)×(-173)=49997
- (-25)×17 ×(-42)=17850
- 31 ×13 ×(-23)= -9269

Q16. Divide

- 893 by 19
- Answer: 839 ÷19=47

- (-629) by 37
- Answer: (-629)÷37= -17

- 224 by (-14)
- Answer: 224 ÷(-14)= -16

- (-423) by (-47)
- Answer: (-423) ÷(-47)=9

Q17. In an examination consisting of 20 questions, 5 marks are awarded for each correct question, (-2) marks are awarded for each incorrect answer and 0 for each question left un-attempted. Aditya answered 10 questions correctly and 2 questions incorrectly. While Cyrus answered 12 questions correctly and 8 questions incorrectly. Who scored more marks and what was his score.

Answer:

Aditya’s Marks =10×5+2×(-2)=46

Cyrus’s Marks =12×5+8×(-2)=44

Therefore Aditya scored more marks and his score was 46 marks.