ICSE Board: Suggested Books     ICSE Board:  Foundation Mathematics
Class 8: Reference Books               Class 8: NTSE Preparation
--------------------------------------------------------------

Q1. Express using decimals:

  1. 408 paise in rupees
    • 4.08 Rupees
  2. 17 rupees 86 paise in rupees
    • 17.86 Rupees
  3. 673 mm in meters
    • 6.73 meters
  4. 72 cm in kilometers
    • 0.00072 Kilometers
  5. 481 mg in grams
    • 0.481 grams
  6. 92 kg 45 g in kilograms
    • 92.045 kilograms

 

Q2. Aditya travelled 28.96 km by car while Sriraj travelled 91.48 km. Who travelled more and by how much?

Siraj traveled more because 91.48 > 28.96

Siraj traveled (91.48 – 28.96) = 62.52 Km

 

Q3. A trader bought a notebook for 27.50, a book for Rs. 198.43 and a pen for Rs. 145.65. He sold all the three things for Rs.375. Find his profit or loss.

Total cost to the trader = 27.50 + 198.43 + 145.65 = 371.58 Rs.

Total Selling Price = 375 Rs.

Profit = Selling Price – Cost Price = 375 – 371.58 = 3.42

 

Q4. By how much should 491.18 be decreased to get 209.76?

491.18 – x = 209.76

Therefore x = 281.42

 

Q5. The cost of one electric oven is Rs. 75. Find the cost of 47 such electric ovens.

Cost of 47 electric ovens = 2489.75 × 47 = 117018.25 Rs.

 

Q6. One gram of gold costs Rs. 40. How much does a bracelet made of 48.28 g of gold cost?

The bracelet cost = 3197.40 × 48.28 = 154370.472 Rs.

 

Q7. A car covers 9.7_km on one liter of petrol. How much distance will it cover in 52.56 litres of petrol?

Distance covered = 9.7 × 52.56 = 509.832

 

Q8. Find the average of the numbers 17.56, 22.43, 91.35 and 48.3.

Average = (17.56 + 22.43 + 91.35 + 48.3)/4 = 44.91

 

Q9. The perimeter of a polygon is 25.34 cm. If the length of each side of the polygon is 3.62 cm, then find the number of sides of the polygon.

Number of sides of the polygon = 25.34 / 3.62 = 7

 

Q10. How many pieces of plywood, each 0.55 cm thick, are required to make a pile 2.53 m high?

Number of pieces = (2.53 × 100)/0.55 = 460

Q11. A sum of Rs. 6512 was divided among 100 boys and girls in such a way that each boy gets Rs.60and each girl gets Rs. 52.40. Find the number of girls.

Let the number of girls be x

x × 52.40 + (100-x) × 73.60 = 6512

x = 848 / 21.2 = 40

 

Q12. An employee may claim~ 50 for each km which he travels by taxi and~ 9.25 for each km he drives his own car. If in a particular day he claimed Rs. 779 for travelling a distance of 80 km, how many km did he drive his own car?

Let the km traveled by car = x

12.50 × (80 – x) + 9.25 × x = 779

x = 221 / 3.25 = 68 km by his own car.

Advertisements