Question 1: Calculate the sum of all the interior angles of a polygon having:

  Sides = n Sum \ of \ the \ interior \ angles =(2n-4)\times 90^{\circ}
(i) 6 (2\times 6-4)\times 90^{\circ} =720^{\circ} 
(ii) 8 (2\times 8-4)\times 90^{\circ} =1080^{\circ} 
(iii) 14 (2\times 14-4)\times 90^{\circ} =2160^{\circ} 
(iv) 20 (2\times 20-4)\times 90^{\circ} =3240^{\circ} 

\\

Question 2: Find the number of sides of a polygon, the sum of whose interior angles is:

  Sum \ of \ the \ interior \ angles  No. \ of \ Sides= \frac{1}{2} (\frac{sum \ of \ interior \ angles}{90}+4) 
(i) 540^{\circ}  \frac{1}{2}(\frac{540}{90}+4)=5 
(ii) 1080^{\circ}  \frac{1}{2} (\frac{1080}{90}+4)=8 
(iii) 1980^{\circ}  \frac{1}{2} (\frac{1980}{90}+4)=13 
(iv) 10\ right \ angles  \frac{1}{2} (\frac{900}{90}+4)=7 
(v) 16 \ right \ angles  \frac{1}{2} (\frac{1440}{90}+4)=10 
(vi) 20 \ right \ angles  \frac{1}{2} (\frac{1800}{90}+4)=12 

Question 3: The sides of a hexagon are produced in order. If the measure of the exterior angles so obtained are (3x-5), (8x+3), (7x-2), (4x+1), (6x+4)and (2x-1) . Find the value of x and the measure of each exterior angle of the hexagon.

Answer:

Sum of the interior angles of hexagon = (2n-4)\times 90^{\circ} 

=(2\times 6-4)\times 90^{\circ}=720^{\circ} 

(3x-5)+(8x+3)+(7x-2)+(4x+1)+(6x+4)+ (2x-1)=360^{\circ} 

30x=360^{\circ} 

x=12^{\circ} 

Now substitute the value of x   in the expressions of all the sides we get:

(3x-5)=31^{\circ} 

(8x+3)=99^{\circ} 

(7x-2)=82^{\circ} 

(4x+1)=49^{\circ} 

(6x+4)= 76^{\circ} 

(2x-1)=23^{\circ} 

\\

Question 4: Is it possible to have a polygon whose sum of interior angles is 840^{\circ}  

Answer:

No.  Let us calculate the number of sides of this polygon.

No. of Sides = \frac{1}{2} (\frac{sum \ of \ interior \ angles}{90} +4)= \frac{1}{2} (\frac{840^{\circ}}{90} +4)    which is not an integer.

Hence not possible.

\\

Question 5: Is it possible to have a polygon, the sum of whose interior angles is 7 right angles.

Answer:

No.  Let us calculate the number of sides of this polygon.

No. of Sides = \frac{1}{2} (\frac{sum \ of \ interior \ angles}{90} +4)= \frac{1}{2} (\frac{7\times 90^{\circ}}{90} +4)  =5.5 

Hence not possible.

\\

Question 6: Is it possible to have a polygon, the sum of whose interior angles is 14 right angles. If yes, how many sides does this polygon have?

Answer:

Yes.  Let us calculate the number of sides of this polygon.

No. of Sides = \frac{1}{2} (\frac{sum \ of \ interior \ angles}{90} +4)= \frac{1}{2} (\frac{14\times 90^{\circ}}{90} +4)  =9 

Hence  possible.

The number of side =9 

\\

Question 7: Find the measure of each angle of a regular polygon

  Polygon  Sides \\= n  interior \ angles =  \frac{(2n-4)\times 90^{\circ}}{n}  Exterior Angle = 180- Interior Angle 
(i) Pentagon  5  \frac{(2\times 5-4)\times 90^{\circ}}{5}=108^{\circ}  180- 108=72^{\circ} 
(ii) Hexagon  6  \frac{(2\times 6-4)\times 90^{\circ}}{6}=120^{\circ}  180- 120=60^{\circ} 
(iii) Heptagon  7  \frac{(2\times 7-4)\times 90^{\circ}}{7}=  \frac{900^{\circ}}{7}  180-  \frac{900}{7}=\frac{360^{\circ}}{7} 
(iv) Octagon  8  \frac{(2\times 8-4)\times 90^{\circ}}{8}=135^{\circ}  180- 135=65^{\circ} 

\\

Question 8: Find the measure of each angle of a regular polygon having

  Sides \\= n  interior \ angles =  \frac{(2n-4)\times 90^{\circ}}{n}  Exterior Angle = 180- Interior Angle 
(i) 9  \frac{(2\times 9-4)\times 90^{\circ}}{9}=140^{\circ}  180- 140=40^{\circ} 
(ii) 15  \frac{(2\times 15-4)\times 90^{\circ}}{15}=156^{\circ}  180- 156=24^{\circ} 
(iii) 24  \frac{(2\times 24-4)\times 90^{\circ}}{24}= 165^{\circ}  180- 165=25^{\circ} 
(iv) 30  \frac{(2\times 30-4)\times 90^{\circ}}{30}=168^{\circ}  180- 168=22^{\circ} 
(v) 6  \frac{(2\times 6-4)\times 90^{\circ}}{6}=120^{\circ}  180- 120=60^{\circ} 
(vi) 10  \frac{(2\times 10-4)\times 90^{\circ}}{10}=144^{\circ}  180- 144=36^{\circ} 
(vii)  20  \frac{(2\times 20-4)\times 90^{\circ}}{20}=162^{\circ}  180- 162=28^{\circ} 

\\

Question 9: Find the number of sides of a regular polygon each of whose exterior angles are:

  Exterior \\ angle  Interior\ angles \\= 180^{\circ}-Exterior Angle  n=  \frac{360^{\circ}}{(180^{\circ}-Interior Angle)} 
(i) 30  180-30=150^{\circ}  n=  \frac{360}{180-150}=12 
(ii) 36  180-36=144^{\circ}  n= \frac{360}{180-144}=10 
(iii) 40  180-40=140^{\circ}  n= \frac{360}{180-140}=9 
(iv) 18  180-18=162^{\circ}  n= \frac{360}{180-162}=20 

\\

Question 10: Is it possible to have a regular polygon whose interior angles measure 130°

Answer:

No.  Let us calculate the number of sides of this polygon.

No. of Sides n= \frac{360^{\circ}}{(180^{\circ}-Interior Angle)} = \frac{360^{\circ}}{(180^{\circ}-130^{\circ})} =7.2 

Hence  not possible.

\\

Question 11: Is it possible to have a regular polygon whose interior angles measure measures 1 3/4  of a right angle.

Answer:

Yes.  Let us calculate the number of sides of this polygon.

No. of Sides n= \frac{360^{\circ}}{(180^{\circ}-Interior Angle)} = \frac{360^{\circ}}{(180^{\circ}-157.5^{\circ})} =16

Hence possible

 \\

Question 12: Find the number of sides of a regular polygon, if its interior angle is equal to exterior angle.

Answer:

 Interior \ angles = 180^{\circ}-Exterior \ Angle

This means that each of the interior and the exterior angles  =90^{\circ}

No. of Sides n= \frac{360^{\circ}}{(180^{\circ}-Interior Angle)} = \frac{360^{\circ}}{(180^{\circ}-90^{\circ})} =4

 \\

Question 13: The ratio between the exterior angle and the interior angles is 2:7. Find the number of sides of the polygon.

Answer:

 Interior \ angles = 180^{\circ}-Exterior \ Angle

Let the Exterior Angle =2x and the Interior Angle be  7x \Rightarrow 2x+7x=180 \ or\  x=20

Therefore Interior angle =140^{\circ} 

No. of Sides (n)= \frac{360^{\circ}}{180^{\circ}-140^{\circ}} = 9

\\

Question 14: The sum of all the interior angles of a regular polygon is twice the sum of exterior angles. Find the number of sides of the polygon.

Answer:

Sum of Interior Angles =(2n-4)\times 90^{\circ}

Sum of Exterior Angles =360^{\circ}

Given Sum of Interior Angles =2\times (Sum \ of \ Exterior \ Angles) 

\Rightarrow (2n-4)\times 90^{\circ} =720^{\circ} or

n=6

\\

Question 15: Each exterior angle of a regular polygon is 22.5 . Find the number of sides of the polygon.

Answer:

 Interior \ angles = 180^{\circ}-Exterior \ Angle  =180-22.5=157.5^{\circ}

No. of Sides n= \frac{360^{\circ}}{(180^{\circ}-Interior Angle)} = \frac{360^{\circ}}{(180^{\circ}-157.5^{\circ})} =16

\\

Question 16: One angle of an Octagon is 100. And all the other seven angles are equal. What is the measure of each one of the equal angles?

Answer:

One angle given =100^{\circ}

Let each of the equal angles =x

Sum of Interior Angles =(2n-4)\times 90^{\circ} =(2\times 8-4)\times 90^{\circ}=1080^{\circ}

\Rightarrow 100+7x=1080 or x= 140^{\circ}

Each of the equal angles =140^{\circ}

\\

Question 17: The angles of Septagon are in the ratio of 1:2:3:4:5:6:7:8 . Find the smallest angle.

Answer:

Sum of Interior Angles =(2n-4)\times 90^{\circ}= (2\times 8-4)\times 90^{\circ}=1080^{\circ}

Let the angles be 1x, 2x, 3x, 4x, 5x, 6x, 7x, 8x

Therefore 1x+ 2x+ 3x+ 4x+ 5x+ 6x+ 7x+ 8x=1080^{\circ} or x=30

Hence the angles are 30^{\circ}, 60^{\circ}, 90^{\circ}, 120^{\circ}, 150^{\circ}, 180^{\circ}, 210^{\circ} and 240^{\circ}.

The smallest angle is 30^{\circ}

\\

Question 18: Two angles of a polygon are right angles and each of the other angles is 120^{\circ} . Find the number of sides of the polygon.

Answer:

Let the number of sides =n

Sum of Exterior Angles =2\times 90^{\circ}+(n-2)\times 60

\Rightarrow 60+60n=360

or n=5

\\

Question 19: Each interior angle of a regular polygon is 144. Find the interior angle of a polygon, which has double the number of sides as the first polygon.

Answer:

Let the number of sides of the first polygon   =n

n= \frac{360^{\circ}}{180^{\circ}-Interior Angle}=\frac{360^{\circ}}{180^{\circ}-144} =10

Therefore  the number of sides of the second  polygon   =20

Interior angle of the second polygon = \frac{(2n-4)\times 90^{\circ}}{n}=  \frac{(2\times 20-4)\times 90^{\circ}}{20} =162

 

Advertisements