ICSE Board: Suggested Books   ICSE Solved Board Papers  

 SAT Preparation Books     ICSE Kindle Books

Question 1: A person purchases a wrist-watch costing Rs. 540. The rate of sale Tax is 8%. Find the total amount paid by the person for the watch.

Answer:

Sales price of the wrist watch = Rs. 540

Sales Tax  = 8\% \ of \ Rs. \ 540 = \frac{8}{100} \times 540 = Rs. \  43.2

Total amount to be paid   = Rs. \ 540+ Rs. 43.2 = Rs. \ 583.20

\\

KG3Question 2: A person paid Rs.345.60 as Sales Tax on a purchase of Rs.3840. Find the rate of Sales Tax.

Answer:

Sales price of the wrist watch = Rs. 3840 

Sales Tax  = x\% \ of \ Rs. \ 3840 \Rightarrow  \frac{x}{100} \times 3840 = 345.60 \Rightarrow x = 9\% 

\\

Question 3: The price of a washing machine, inclusive of Sales tax, is Rs.13530/-. If the Sales Tax is 10% find its basic cost price. [2003]

Answer:

Let Sales Price of the washing machin be  = Rs. x 

Total amount paid   = Rs. \ 13530 

Sales Tax  = 10\% \ of \ Rs. \ x 

Therefore x+10\% \ of \ Rs. \ x = 13530 \Rightarrow x = Rs. \ 12300 

\\

Question 4: A person purchases biscuits costing Rs.158 on which the rate of Sales Tax is 6%. That person also purchases some cosmetic good costing Rs.354 on which the rate of Sales Tax is 9%. Find the total amount to be paid by the person.

Answer:

Sales price of the biscuit = Rs. 158 

Sales Tax  = 6\% \ of \ Rs. \ 158 = \frac{6}{100} \times 158 = Rs. \  9.48

Sales price of the cosmetic good = Rs. 354 

Sales Tax  = 9\% \ of \ Rs. \ 354 = \frac{9}{100} \times 354 = Rs. \  31.86

Total amount to be paid   = Rs. \ (158+9.48)+ Rs. (354+31.86) = Rs. \ 553.34 

\\

Question 5: A person purchases some article costing Rs.5460. The shopkeeper charged Sales Tax at 8% As the person wanted to take the articles purchased outside the State, the shopkeeper charged 3% as Central Sales Tax on the actual price of the articles. Find the total mount the person had to pay for the articles.

Answer:

Sales price of the article = Rs. 5460

Sales Tax  = (8+3)\% \ of \ Rs. \ 5460 = \frac{11}{100} \times 5460 = Rs. \  600.60

Total amount to be paid   = Rs. \ 5460+ Rs. 600.60 = Rs. \ 6060.60 

\\

EG10Question 6: The marked price of two articles A and B together is Rs.6000. The sale tax on article A is 8% and that on article B is 10%. If on selling both the articles, the total sales tax collected is Rs.552, find the marked price of each of the articles A and B.

Answer:

Sales price of the article A = Rs. x 

Sales price of the article B = Rs. (6000-x)

Sales Tax  on A  =8\% \ of \ Rs. \ x = \frac{8}{100} \times x 

Sales Tax  on B  =10\% \ of \ Rs. \ (6000-x) = \frac{10}{100} \times (6000-x) 

Total Sales Tax paid   = Rs. \ 552 

\Rightarrow \frac{11}{100} \times x +  \frac{10}{100} \times (6000-x) = 552  

Sales price of the article A  = x = Rs. \ 2400

Sales price of the article B = (6000-x) = Rs. \ 3600

\\

Question 7: A person buys a leather coat costing Rs.3600, the rate of sales Tax being 10%. She asks the shopkeeper to reduce the price of the coat to such an extent that she does not have to pay anything more than Rs.3366 including Sales Tax. Calculate:

  1. The reduction needed in the cost price of the coat.
  2. The reduction as percent.

Answer:

Sales price of the Leather coat = Rs. 3600 

Let discounted Sales price of the Leather cost = Rs. x 

Sales Tax  on the coat  =10\% \ of \ Rs. \ x = 0.1 x 

Total amount paid x+0.1x = 1.1x = 3366 \Rightarrow x = Rs. \ 3060

Therefore the discount = 3600-3060 = Rs. \ 540

\% \  reduction = \frac{540}{3600} \times 100 = 15\%

\\

Question 8: The price of a T.V. set inclusive of Sales Tax of 9% is Rs.13407. Find its marked price. If Sales Tax is increased to 13%, how much more does the customer has to pay for the T.V. [2002]

Answer:

Let Sales price of the T.V. = Rs. x

Sales Tax  on the T.V.  =9\% \ of \ Rs. \ x = 0.09 x 

Total amount paid x+0.09x = 1.09x = 13407 \Rightarrow x = Rs. \ 12300 

If Sales Tax  on the T.V.  =13 \% \ of \ Rs. \ 12300 

The customer will have to pay  (13-9)\% \times 12300 = Rs. \ 492    more.

\\

Question 9: The price of an article is Rs.8250 which includes Sales Tax at 10%. Find how much more or less does a customer pay for the article, if the Sales Tax on the article:

  1. Increases to 15%
  2. Decreases to 6%
  3. Increases by 2%
  4. Decreases by 3%

Answer:

Total amount of the article = Rs. 8250 

Let the Sales Price of the article = Rs. x 

Sales Tax  on the article  =10\% \ of \ Rs. \ x = 0.1 x 

Therefore x+0.1x = 8250 \Rightarrow x = Rs. \  7500

Sales Tax paid  on the article  =10\% \ of \ Rs. \ 7500 = Rs. \ 750 

If you Increases Sales Tax to 15%, then the person will have to pay \frac{(15-10)}{100} \times 7500 = Rs. \ 375  more.

If you Decrease Sales Tax to 6%, then the person will have to pay \frac{4}{100} \times 7500 = Rs. \ 300 less.

If Sales Tax increases by 2%, then the person will have to pay \frac{2}{100} \times 7500 = Rs. \ 150  more.

If Sales Tax decreases by 3%, then the person will have to pay \frac{3}{100} \times 7500 = Rs. \ 225  less.

 

 

\\

EG4Question 10: A bicycle is available for Rs.1664 including Sales Tax. If the list price of the bicycle is Rs.1600, Find:

  1. The rate of Sales Tax.
  2. The price, a customer will pay for the bicycle if the Sales Tax is increased by 6%.

Answer:

Total price of the bicycle = Rs. 1664 

Sales Price of the bicycle = Rs. 1600

Sales tax paid = (1664-1600) = Rs. \ 64

Rate of Sales Tax $latex = \frac{64}{1600} \times 100 = 4\% &s=1%

Sales Tax  on the bicycle  =10\% \ of \ Rs. \ 1600 = 1600 

Total amount paid 1600+160 =  Rs. \ 1760 

\\

Question 11: When the rate of Sale-tax is decreased from 9% to 6% for a colored T.V. a person will save Rs.780 in buying this T.V. Find the list price of the T.V.

Answer:

Let Sales Price of the T.V. = Rs. x 

Saving on Sales Tax = \frac{3}{100} \times x = 780 \Rightarrow x = Rs. \ 26000

\\

Question 12: A shopkeeper sells an article for Rs.21384 including 10% sales-Tax. However, the actual rate of sales-tax is 8%. Find the extra profit made by the dealer.

Answer:

Total amount of the article = Rs. 21384 

Let Sales Price of the artice = Rs. x 

Sales Tax  on the article  =10\% \ of \ Rs. \ x = 0.1 x 

Therefore x+0.1x = 21384 \Rightarrow x = Rs. \  19400

But the acutal rate of sales tax should be 8%. That means the dealer is making 2% extra gain = \frac{2}{100} \times 19400 = Rs. \ 388.80

\\

ICSE Board: Suggested Books   

ICSE Solved Board Papers   

SAT Preparation Books 

ICSE Kindle Books

Advertisements