ICSE Board: Suggested Books   ICSE Solved Board Papers   

SAT Preparation Books    ICSE Kindle Books

KG4Question 1: A person buys an unfinished article for Rs.1800 and spends Rs.600 on its finishing, pacing, transportation, etc. He marks the article at such a price that will give him 20% profit. How much will a customer pay for the article including 12% Sales Tax.

Answer:

Price paid for the unfinished article = Rs. \ 1800

Overheads   = Rs. \ 600

Therefore Cost of the article  = Rs. \ 1800 + Rs. \ 600 = Rs. \ 2400

Desired profit   = 20\%

Sale Price   = (\frac{100+20}{100}) \ of \ Rs. \ 2400 = (\frac{100+20}{100}) \times 2400 = Rs. \ 2880

Therefore Money paid by the customer = Sale Price  of the article+Sales Tax on the article

= Rs. \ 2880 + \frac{12}{100} \times 2880 = Rs. \ 3225.60

\\

Question 2: A person buys an article for Rs.800 and spends Rs.100 on its transportation, etc. He marks the article at a certain price and then sells it for Rs.1287 including 10% Sales Tax. Find this profit as per cent.

Answer:

Price paid for the article = Rs. \ 800

Overheads   = Rs. \ 100

Therefore Cost of the article  = Rs. \ 800 + Rs. \ 100 = Rs. \ 900

Let the Sale Prices = x

Sales Tax on the article = \frac{10}{100} \times x = 0.1x

Cost to the customer = x + 0.1x = 1.1x = 1287 \Rightarrow x = Rs.\ 1170  

Therefore Profit = 1170-900 = Rs. \ 270 

Therefore profit % = \frac{270}{900} \times 100 = 30\%

\\

Question 3: A person announces a discount of 15% on his goods. If the marked price of an article, in his shop, is Rs.6000; How much a customer has to pay for it, if the rate of Sales Tax is 10%

Answer:

Marker Price = Rs. \ 6000

Discount = 15\% of the marked price

Discounted Price = \frac{100-15}{100} \times 6000 = Rs. \ 5100

Sales Tax = \frac{10}{100} \times 5100 = Rs. \ 510

Price paid by the customer = 5100 + 510 = Rs. \ 5610

\\

Question 4: The catalog price of a colored T.V. is Rs.24000. The shopkeeper gives a discount of 8% on the list price. He gives a further off season discount of 5% on the balance, But Sales Tax at 10% is charged on the remaining amount. Find:

  1. The sales Tax a customer has to pay.
  2. The final price he has to pay for the T.V. [2001]

Answer:

Catalog price of a colored T.V. =  Rs. \ 24000

Price after 8% discount = \frac{100-8}{100} \times 24000 = 22080

Price after 5% off season discount = \frac{100-5}{100} \times 22080 = Rs. \ 20976 

Sales Tax = \frac{10}{100} \times 20976 = Rs. \ 2097.60 

Price paid by the customer = Rs. \ 20976 + Rs. \ 2097.60 = Rs. \ 23073.60 

\\

EG11Question 5: A person marks his goods 40% above the cost price and then allows discount of 20%. Find how much will be a customer pay for an article which costs the person Rs.200 and a Sales Tax of 10% is levied on the sales price of the article.

Answer:

The cost price = Rs. \ 200 

Mark Price of goods  = 200+0.4 \times 200= Rs. \ 280 

Discount given  =20\%

Discounted Price  = \frac{100-20}{100} \times 280 = Rs. 224 

Amount paid by the customer  224 + \frac{10}{100} \times 224 = Rs. \ 246.40

\\

Question 6: A toy is purchased for Rs.591.36 which includes 12% rebate on the printed price and 12% Sales Tax on the sales price of the toy. Find the printed price of the toy.

Answer:

Let the printed Sale Prices = x 

After discount the Sale Price = \frac{100-12}{100} \times x = 0.88x  

Price paid by the customer = 0.88x+ \frac{12}{100} \times 0.88x = 0.9856x = 591.36 \Rightarrow x = Rs. \ 600.27 

\\

Question 7: The catalog price on an article is Rs.20,000. The person allows two successive discounts 15% and 10%. If Sales Tax at the rate of 10% is charged on the remaining amount. Find:

  1. The sales Tax amount a customer has to pay.
  2. The final total price that customer has to pay for the article.

Answer:

Catalog price of a article =  Rs. \ 20000 

Price after 8% discount = \frac{100-15}{100} \times 20000 = 17000 

Price after 5%  discount = \frac{100-10}{100} \times 17000 = Rs. \ 15300 

Sales Tax = \frac{10}{100} \times 15300 = Rs. \ 1530 

Price paid by the customer = Rs. \ 15300 + Rs. \ 1530 = Rs. \ 16830 

\\

Question 8: A person buys an article of Rs.1700 at a discount of 15% on its printed price. He raises the printed price of the article by 20% and then sells it for Rs.2688 including sales tax on the new marked price. Find:

  1. The rate of sales tax
  2. The trader’s profit as per cent.

Answer:

Let the printed price = Rs. \ x 

Price the trader paid  = \frac{100-15}{100} \times x = 0.85x 

Given 0.85x = 1700 \Rightarrow x= Rs. \ 2000 

New Printed Prices = \frac{100+20}{100} \times 2000 = Rs. \ 2400

Let the sales tax % = x 

Final Selling prices 2688 = 2400 (1+\frac{x}{100}) \Rightarrow x = 12\%

Profit = 2400-1700 = Rs. \ 700

Profit % = \frac{700}{1700} \times 100 = 41\frac{3}{17}\%

\\

Question 9: A person buys an article at a rebate of 20% on its marked price and then spends Rs.300  on its transportation, etc. If he sells the article for Rs.4160 (including sales tax at the rate of 4% of the marked price), find the person’s profit as per cent.

Answer:

Let the printed price = Rs. \ x 

Price the trader paid  = \frac{100-20}{100} \times x = 0.80x 

Overheads = Rs. \ 300

Sales Tax = \frac{4}{100} \times x = 0.04x 

Total Price paid by the customer = 4160

Therefore 4160 = x+0.04x \Rightarrow x =  Rs. \ 4000 

Total cost paid by the shopkeeper = 0.8 \times 4000+ 300 = Rs. \ 3500 

Profit % = \frac{4160-3500}{3500} \times 100 = 14\frac{2}{7}\%

\\

EG5Question 10: A person buys an article for Rs.2400 from a wholesaler at 20% rebate on its list price. He marks up the list price of the article bought by 10% and then sells it for Rs.3498 including sales Tax on the marked-up price. Find:

  1. The rate of sales tax
  2. The person’s profit as per cent.

Answer:

Let the printed price = Rs. \ x 

Price the trader paid  = \frac{100-20}{100} \times x = 0.80x 

Given 0.80x = 2400 \Rightarrow x= Rs. \ 3000 

New Printed Prices = \frac{100+10}{100} \times 3000 = Rs. \ 3300

Let the sales tax % = x 

Final Selling prices 3498 = 3300 (1+\frac{x}{100}) \Rightarrow x = 6\%

Profit = 3300-2400 = Rs. \ 300

Profit % = \frac{900}{2400} \times 100 = 37.5\%

\\

ICSE Board: Suggested Books 

ICSE Solved Board Papers   

SAT Preparation Books 

ICSE Kindle Books

Advertisements