Question 1: The price of a T.V. set inclusive of Sales Tax of 9% is Rs.13407. Find its marked price. If Sales Tax is increased to 13%, how much more does the customer has to pay for the T.V. [2002]

Answer:

Let Sales price of the T.V. = Rs. x

Sales Tax  on the T.V.  =9\% \ of \ Rs. \ x = 0.09 x 

Total amount paid x+0.09x = 1.09x = 13407 \Rightarrow x = Rs. \ 12300 

If Sales Tax  on the T.V.  =13 \% \ of \ Rs. \ 12300 

The customer will have to pay  (13-9)\% \times 12300 = Rs. \ 492    more.

\\

Question 2: The price of a washing machine, inclusive of Sales tax, is Rs.13530/-. If the Sales Tax is 10% find its basic cost price. [2003]

Answer:

Let Sales Price of the washing machin be  = Rs. x 

Total amount paid   = Rs. \ 13530 

Sales Tax  = 10\% \ of \ Rs. \ x 

Therefore x+10\% \ of \ Rs. \ x = 13530 \Rightarrow x = Rs. \ 12300 

\\

Question 3: The catalog price of a colored T.V. is Rs.24000. The shopkeeper gives a discount of 8% on the list price. He gives a further off season discount of 5% on the balance, But Sales Tax at 10% is charged on the remaining amount. Find:

  1. The sales Tax a customer has to pay.
  2. The final price he has to pay for the T.V. [2001]

Answer:

Catalog price of a colored T.V. =  Rs. \ 24000

Price after 8% discount = \frac{100-8}{100} \times 24000 = 22080

Price after 5% off season discount = \frac{100-5}{100} \times 22080 = Rs. \ 20976 

Sales Tax = \frac{10}{100} \times 20976 = Rs. \ 2097.60 

Price paid by the customer = Rs. \ 20976 + Rs. \ 2097.60 = Rs. \ 23073.60 

\\

Question 4: A manufacturer marks an article at Rs.5000. He sells this article to a wholesaler at a discount of 25% on the marked price and the wholesaler sells it to a retailer at a discount of 15% on its marked price. If the retailer sells the article without any discount and at each stage the sales-tax is 8%, calculate the amount of VAT paid by:
i. The Wholesaler
ii. The Retailer [2010]

Answer:

Market Price of the article for wholesaler = Rs. \  5000

Cost Price of the article for wholesaler = \frac{100-25}{100} \times 5000 =Rs. \  3750

Amount of tax paid by the wholesaler = \frac{8}{100} \times 3750  = Rs. \ 300 

Cost Price of the article for retailer = \frac{100-15}{100} \times 5000 =Rs. \  4250

Amount of tax paid by the retailer = \frac{8}{100} \times 4250  = Rs. \ 340

Selling price of the article for retailer = Rs. \  5000

Amount of tax paid by the end customer = \frac{8}{100} \times 5000  = Rs. \ 400 

Vat paid by retailer = 400 - 340 = Rs. 60

Vat paid by wholesaler = 340 - 300 = Rs. 40 

\\

Question 5: The catalog price of a computer is Rs. 45000. The shopkeeper gives a discount of 7% on the listed price. He gives a further off season discount of 4% on the balance. However, Sales Tax at 8% is charged on the remaining amount. Find:  i) the amount of sales tax that the customer has to pay ii) the final price he has to pay for the computer set. [2005]

Answer:

Listed Price = Rs.  \ 45000

Discount given = \frac{7}{100} \times 45000 = Rs.  \ 3150 

Price after discount = 45000 - 3150 = Rs.  \ 41850 

Off season discount = \frac{4}{100} \times 41850 = Rs.  \ 1674 

Therefore Sale Price = 41850-1674 = Rs.  \ 40176 

\\

Question 6: Dinesh bought an article for Rs. 374, which included a discount of 15% on the marked price and a sales tax of 10% on the reduced price. Find the marked price of the article. [2007]

Answer:

Let the marked price = Rs.  \ x 

Discount = \frac{15}{100} \times x = 0.15x 

Sale price = x-0.15x = Rs.  \  0.85x 

Sales tax = \frac{10}{100} \times 0.85x = Rs.   \ 0.085x 

Total price paid by Dinesh = 0.85x + 0.085x = 0.935x = 374 \Rightarrow x = \frac{374}{0.935} = Rs.  \  400  

\\

Question 7: A manufacturer sells a washing machine to a wholesaler for Rs. 15000. The wholesaler sells it to a trader at a profit of Rs. 1200 and the trader in turns sells it to a consumer at a profit of Rs. 1800. If the rate of VAT is 8% find: i) the amount of VAT received by the state government on the sale of this machine from the manufacturer and the wholesaler. ii) the amount that the consumer pays for the machine. [2011]

Answer:

Tax received by the manufacturer = \frac{8}{100} \times 1500 = Rs. 1200  

For the trader the price  = 15000+1200= Rs.  \ 16200  

Tax paid by the trader = \frac{8}{100} \times 16200 = Rs. \ 1296  

Therefore VAT received from wholesaler = 1296-1200 = Rs.  \ 96  

Price for the consumer = 16200+1800 = Rs. \ 18000  

Tax paid by the consumer = \frac{8}{100} \times 18000 = Rs.  \ 1440 

Hence the total price paid by the consumer = 18000+1440 = Rs.  \ 19440   

\\

Question 8: The printed price of an article is Rs. 60000. The wholesaler allows a discount of 20% to the shopkeeper. The shopkeeper sells the article to the customer at the printed price. Sales tax (under VAT) is charged at the rate of 6% at the every stage. Find: i) the cost to the shopkeeper inclusive of the tax ii) VAT paid by the shopkeeper to the Government iii) the cost to the customer inclusive of the tax. [2012]

Answer:

Printed Price = Rs.  \ 60000   

Discounted price = 60000 \times (1-\frac{20}{100}) = Rs.  \ 48000   

Price charged by the wholesaler = 48000 + \frac{6}{100} \times 48000 = Rs.  \ 50880   

The cost to the shopkeeper inclusive of the tax = Rs.  \ 50880   

VAT paid by the shopkeeper = Tax Charged - Tax Paid = \frac{6}{100} \times 60000 - \frac{6}{100} \times 48000 = Rs.  \ 720   

The cost to the customer inclusive of the tax = 60000+ 3600 = Rs.  \ 63600   

\\

Question 9: A shopkeeper buys a camera at a discount of 20% from the wholesaler, the printed price of the camera being Rs.1600 and the rate of sales tax is 6%. The shopkeeper sells it to the buyer at the printed price and charges tax at the same rate. Find:

  1. The price at which the camera can be bought from the shopkeeper.
  2. The VAT paid by the shopkeeper [2008]

Answer:

Printed Price of the camera    = Rs. \ 1600  

Discount   = 20\% 

Sales Tax   = 6\% 

Cost Price of the shopkeeper   = 1600 \times 0.8 = Rs.\ 1280 

Sales Tax on Cost Price   = 1280 \times \frac{6}{100} = Rs.\ 76.80 

Sale Price   = Rs. 1600 

Price the the customer have to pay   = 1600+1600 \times \frac{6}{100} = Rs.\ 1696 

Sales Tax paid by the customer   = 1600 \times \frac{6}{100} = Rs.\ 96 

VAT   = 96-76.80 = Rs.\ 19.2 

\\

Question 10: A person bought an article for Rs.8000 and spent Rs.1000 for transportation. He marked the article at Rs.11700 and sold it to a customer. If the customer had to pay 10% sales tax, Find:

  1. The customer’s Price
  2. His’s Profit percent [2010]

Answer:

Cost Price  = Rs. 8000

Overheads = Rs. 1000  

Listed Price = Rs. 11700 

Sales Tax rate = 10\% 

Customer Price = 11700+11700 \times \frac{10}{100} = Rs. 12870 

Profit = \frac{11700-8000-1000}{9000} = 30\% 

\\

Question 11: A Shopkeeper sells an article at the listed price of Rs.1500 and the rate of VAT is 12% at each stage of sale. If the shopkeeper pays a VAT of Rs.36 to the Government, what was the price, inclusive of Tax, at which the shopkeeper purchased the article from the wholesaler? [2013]

Answer:

Listed price  = Rs. \ 1500  

Sales Tax paid by the shopkeeper = 1500 \times \frac{12}{100} = Rs. \ 180 

Let the price at which the shopkeeper purchased the article = Rs.  \ x 

Therefore

 180 - x \times \frac{12}{100} = 36 \Rightarrow x = Rs. 1200 

Sales tax paid = 1200 \times \frac{12}{100} = Rs. \ 144 

Total price paid by the shopkeeper = 1200+144 = Rs. 1344 

\\

Question 12: A shopkeeper bought a washing machine at a discount of 20% from a wholesaler, the printed price of the washing machine being Rs.18000. The shopkeeper sells it to a consumer at a discount of 10% on the printed price. If the rate of sales tax is 8%, find:

  1. The VAT paid by the shopkeeper
  2. The total amount that the consumer pays for the washing machine. [2014]

Answer:

Printed Price  = Rs. \ 18000

Discount =20\%  

Cost Price for the shopkeeper = 18000 \times 0.80 = Rs. \ 14400 

Sales Tax paid by the shopkeeper = 14400 \times \frac{8}{100} = Rs. \ 1152 

Selling price to the customer  = 18000 \times 0.90 = Rs. \ 16200 

Sales tax paid by the customer = 16200 \times \frac{8}{100} = Rs. \ 1296 

VAT paid by the shopkeeper = 1295 - 1152 = Rs. \  144 

The total amount paid by the customer = 16200+1296 = Rs.  \ 17496  

\\

Advertisements