Question 1: Find the lateral surface area and total surface area of a cuboid of length 80 \ cm , breadth 40 \ cm  and height 20 \ cm .

Answer:

Dimension of cuboid: Length (l) = 80 \ cm , Breadth (b) = 40 \ cm and Height (h) = 20 \ cm

Lateral surface area = 2 (l+b) \times h = 2 (80 + 40) \times 20 = 4800 \ cm^2

Total surface area = 2 (lb + bh + hl) = 2(80 \times 40 + 40 \times 20 + 20 \times 80)

= 2(3200 + 800 + 1600) = 11200 \ cm^2

\\

Question 2: Find the lateral surface area and total surface area of a cube of edge 10 \ cm .

Answer:

Dimension of the cube: Length (l) = 10 \ cm

Lateral surface area = 4l^2 = 4 \times 10^2 = 400 \ cm^2

Total surface area = 6l^2 = 6 \times 10^2 = 600 \ cm^2

\\

Question 3: Find the ratio of the total surface area and lateral surface area of a cube.

Answer:

Let the length of the side of the cube = l

Lateral surface area = 4l^2 

Total surface area = 6l^2 

Therefore \frac{Total \ surface \ area}{Lateral \ surface \ area} = \frac{6l^2}{4l^2} = \frac{3}{2}

\\

Question 4: Mary wants to decorate her Christmas tree. She wants to place the tree on a wooden block covered with colored paper with picture of Santa Claus on it. She must know the exact quantity of paper to buy for this purpose. If the box has length, breadth and height as 80 \ cm , 40 \ cm  and 20 \ cm  respectively. How many square sheets of paper of side 40 \ cm  would she require?

Answer:

Dimension of box: Length (l) = 80 \ cm , Breadth (b) = 40 \ cm and Height (h) = 20 \ cm

Total surface area = 2 (lb + bh + hl) = 2(80 \times 40 + 40 \times 20 + 20 \times 80)

= 2(3200 + 800 + 1600) = 11200 \ cm^2

Therefore No of sheets = \frac{11200}{40 \times 40} = 7 sheets

\\

Question 5: The length, breadth and height of a room are 5 \ m, 4 \ m  and 3 \ m  respectively. Find the cost of white washing the walls of the room and the ceiling at the rate of Rs. 7.50 \ m^2 .

Answer:

Dimension of room: Length (l) = 5 \  m , Breadth (b) = 4 \ m and Height (h) = 3 \ m

Area to be painted = Lateral surface area + Roof

= 2 (l+b)h + lb = 2 (5 + 4) \times 3 + 5 \times 4 = 54 + 20 = 74 \ m^2

Painting rate = 7.5 \ Rs./m^2

Therefore Total cost = 7.50 \times 74 = 555 Rs.

\\

Question 6: Three equal cubes are placed adjacently in a row. Find the ratio of total surface area of the new cuboid to that of the sum of the surface areas of the three cubes.

Answer:

Let the length of the side of the cube = l

Total surface area  of one cube = 6l^2 

Total surface area  of three cubes = 3 \times 6l^2 = 18l^2 

Dimension of cuboid: Length (l) = l , Breadth (b) = 3l and Height (h) = l

Total surface area = 2 (lb + bh + hl) = 2(3l^2 + 3l^2 +l^2) = 14l^2

Therefore \frac{Total \ surface \ area \ of \ cuboid}{Lateral \ surface \ area \ of \ 3 \ cubes} = \frac{14l^2}{18l^2} = \frac{7}{9}

\\

Question 7: A 4 \ cm  cube is cut into 1 \ cm  cubes. calculate the total surface area of all the small cubes.

Answer:

Dimension of big cube = 4 \ cm

Volume of Big cube = 4^3 = 64 \ cm^3

Dimension of small cube = 1 \ cm

Volume of small cube = 1^3 = 1 \ cm^3

Therefore no of small cubes = \frac{64}{1} $latex  = 6 $

Therefore Total surface area of 64 small cubes = 64 \times 6 (1) = 384 \ cm^2

\\

Question 8: The length of a hall is 18 \ m  and the width 12 \ m . The sum of the areas of the floor and the flat roof is equal to the sum of the areas of the four walls. Find the height of the hall.

Answer:

Dimension of hall: Length (l) = 18 \ m , Breadth (b) = 12 \ m and Height (h) = h

Area of floor = 18 \times 12 = 216 \ m^2

Area of Roof = 18 \times 12 = 216 \ m^2

Lateral surface area of room = 2 (l+b)h = 2(18 + 12) h = 60h

Hence 60h = 216 + 216 \Rightarrow h = \frac{36}{5} = 7.2 \ m

\\

Question 9: Hameed has built a cubical water tank with lid for his house, with each other edge 15 \ m  long. He gets the outer surface of the tank excluding the base covered with square tiles of side 25 \ cm . Find how much he would spend for the tiles, if the cost of tiles is Rs. 360  per dozen.

Answer:

Dimension of cubical tank: Length (l) = 1.5 \ m

Total surface are to be tiles = Lateral surface area + Top

= 4l^2 + l^2 = 5 \times 1.5^2 = 11.25 \ m^2

Area of one square tile = 0.25 \times 0.25 = 0.0625 \ m^2

Therefore the number of tiles used = \frac{11.25}{0.0625} = 180

Hence the total cost of the tiles = \frac{180}{12} \times 360 = 5400 \ Rs.

\\

Question 10: Each edge of a cube is increased by 50% . Find the percentage increase in the surface area of the cube.

Answer:

Let the initial dimension of the cube = l

Final dimension of the cube = 1.5l   (50\% \ increase)

Total surface area of initial cube = 6l^2

Total surface area of enlarged cube = 6(1.5l)^2 = 13.5l^2

Therefore increase in surface area = 13.5l^2 - 6l^2 = 7.5l^2

Therefore percentage increase = \frac{7.5l^2}{6l^2} \times 100 = 125

\\

Question 11: The dimensions of a rectangular box are int he ratio of 2 : 3 : 4  and the difference between the cost of covering it with sheet of paper at the rates of Rs. \ 8  and Rs \ 9.50 \ per \ m^2  is Rs.\ 1248 . Find the dimensions of the box.

Answer:

Let the dimension of the box: Length (l) = 2x , Breadth (b) = 3x and Height (h) = 4x

Total surface area = 2 (lb + bh + hl) = 2(6x^2 + 12x^2 + 8x^2) = 52x^2

Cost of covering with Rs. 8 / m^2 = 52x^2 \times 8 = 416x^2

Cost of covering with Rs. 9.5 / m^2 = 52x^2 \times 9.5 = 494x^2

Therefore 494 x^2 - 416x^2 = 1248

\Rightarrow 78^2 = 1248

\Rightarrow x^2 = 16 \Rightarrow x = 4

Hence the dimensions are: Length (l) = 8 \ m , Breadth (b) = 12 \ m and Height (h) = 16 \ m

\\

Question 12: A closed iron tank 12\ m  long, 9\ m  wide and 4\ m  deep is to be made. Determine the cost of iron sheet used at the rate of Rs. \ 5  per meter sheet, sheet being 2\ m  wide.

Answer:

Dimension of the Iron tank: Length (l) = 12 \ m , Breadth (b) = 9 \ m and Height (h) = 4 \ m

Total surface area = 2 (lb + bh + hl) = 2(12 \times 9 + 9 \times 4 + 4 \times 12) = 384 \ m^2

Therefore length of sheet required = \frac{384}{2} = 192 \ m

Hence the cost of the Iron sheet = 192 \times 5 = 960 \ Rs.

\\

Question 13: Ravish wanted to make a temporary shelter for his car by making a box-like structure with tarpaulin that covers all the four sides and the top of the car (with the front face as a flap which can be rolled up). Assuming that the stitching margins are very small, and therefore negligible, how much. tarpaulins would be required to make the shelter of height 2.5\ m  with base dimensions 4\ m \times 3 \ m ?

Answer:

Dimension of the Car park: Length (l) = 4 \ m , Breadth (b) = 3 \ m and Height (h) = 2.5 \ m

Area of trampoline = Total lateral surface area + Top surface area

= 2(l+b)h + lb = 2 (4 + 3) \times 2.5 + 4 \times 3 = 47 \ m^2

\\

Question 14: An open box is made of wood 3 \ cm thick. Its external length, breadth and height are 1.48 \ m, \ 1.16 \ m  and 8.3 \ dm . Find the cost of painting the inner surface of  50 \ per \ m^2 .

Answer:

Thickness of box = 3 \ cm

Dimension of the Box: Length (l) = 1.48 \ m , Breadth (b) = 1.16 \ m and Height (h) = 0.83 \ m

Height of the painted surface = 0.83 - 0.03 = 0.80 \ m

Length of painted surface = 1.48 - 2 \times 0.03 = 1.42 \ m

Breadth of the painted surface = 1.16 - 2 \times 0.03 = 1.10 \ m

Therefore area to be painted = 2 (l+b)h + bh

= 2 (1.42 + 1.10) \times 0.80 + 1.10 \times 1.42 = 5.594 \ m^2

Hence cost of painting = 50 \times 5.594 = 279.70 \ Rs.

\\

Question 15: The cost of preparing the walls of a room 12 \ m  long at the rate of Rs. \ 1.35  per square meter is Rs.\ 340.20  and the cost of matting the floor at 85  paise per square meter is Rs.\ 91.80 . Find the height of the room.

Answer:

Dimension of the Room: Length (l) = 12 \ m , Breadth (b) = b  and Height (h) = h 

Lateral surface area = 2 (l+b)h = 2 (12+b)h

Cost of preparing walls at rate of Rs. 1.35/m^2 = 340 \ Rs.

Hence 340.20 = 2 (12+b)h \times 1.35

\Rightarrow 340.20 = 2.70(12+b)h … … … … … i)

Cost of matting the floor = 91.80 \ Rs.

\Rightarrow 91.80 = lb \times 0.85

\Rightarrow b = \frac{91.80}{12 \times 0.85} = 9

Therefore substituting this in i) we get

340.20 = 2.70(12+9) h

\Rightarrow h = \frac{340.20}{2.70 \times 21} = 6

\\

Question 16: The dimensions of a room are 12.5 \ m \times 9 \ m  \times 7 \ m . There are 2  doors and 4  windows in the room; each door measures 2.5 \ m \times 1.2 \ m  and each window 1.5 \ m \times 1 \ m . Find the cost of painting the walls at Rs.\ 3.50  per square meter.

Answer:

Dimension of the Room: Length (l) = 12.5 \ m , Breadth (b) = 9 \ m  and Height (h) = 7 \ m 

Number of doors = 2

Dimension of door: Breadth = 1.2 \ m and Height = 2.5 \ m

Number of windows = 4

Dimension of window: Breadth = 1 \ m and Height = 1.5 \ m

Lateral surface area of walls = 2 (l+b)h = 2 (12.5 + 9) \times 7 = 301 \ m^2

Surface area of doors and windows = 2 \times 1.2\times 2.5 + 4 \times 1 \times 1.5 = 6 + 6 = 12 \ m^2

Therefore Area to be painted = 301 - 12 = 298 \ m^2

Therefore cost of painting = 298 \times 3.5 = 1011.50 \ Rs.

\\

Question 17: The length and breadth of a hall are in the ratio 4 : 3  and its height is 5.5 \ m  . The cost of decorating its walls (including doors and windows) at Rs. \ 6.60  per square meter is Rs. \ 5082 . Find the length and breadth of the room.

Answer:

Dimension of the Room: Length (l) = 4x , Breadth (b) = 3x  and Height (h) = 5.5 \ m 

Lateral surface area = 2 (l+b)h = 2 (4x+3x) \times 5.5 = 77x

Cost of decorating = 5082 \ Rs.

Therefore 77x \times 6.6 = 5082

\Rightarrow x = \frac{5082}{77 \times 6.6} = 10

Therefore Length (l) = 40 \ m , Breadth (b) = 30 \ m

\\

Question 18: 2018-12-29_16-19-55A wooden bookshelf has external dimensions as follows: Height = 110 \ cm , Depth =25 \ cm , Breadth = 85 \ cm . The thickness of the plank is 5 \ cm  ever where. The external faces are to be polished and the inner faces are to be painted. If the rate of polishing is 20 \ paise \ per \ cm^2  and the rate of painting 10 \ paise \ per \ cm^2 . Find the total expenses required for polishing and painting the surface of the bookshelf.

Answer:

External Dimension of the book shelf: Length (l) = 85 \ cm , Breadth (b) = 25 \ cm  and Width (h) = 110 \ cm 

Internal Dimension of the book shelf: Length (l) = 75 \ cm , Breadth (b) = 30 \ cm  and Width (h) = 30 \ cm 

External surface are to be polished = (25 \times 110) \times 2 + (85 \times 25) \times 2 + 110 \times 85 + (5 \times 110) \times 2 + (70 \times 5) \times 4

= 5500 + 4250 + 9350 + 1100 + 1400 = 21600 \ cm^2

Therefore cost of polishing = 21600 \times 0.20 = 4320 \ Rs.

Internal surface area = Area of the five faces of 3 cuboids

= 3  [ 2 (75 + 30) \times 20 ] + 3 [ 30 \times 75] = 19350 \ cm^2

Cost of painting the internal surface = 19350 \times 0.10 = 1935 \ Rs.

Hence the total cost = 4320 + 1935 = 6255 \ Rs.

\\

Question 19: The paint in a certain container is sufficient to paint on area equal to 9.375 \ m^2 . How many bricks of dimension 22.5 \ cm \times 10 \ cm \times 7.5 \ cm can be painted out of this container?

Answer:

Dimension of the brick: Length (l) = 22.5 \ cm , Breadth (b) = 10 \ cm  and Width (h) = 7.5 \ cm 

Total surface area = 2 (lb + bh + hl) = 2(22.5 \times 10 + 10 \times 7.5 + 7.5 \times 22.5) = 937.5 \ cm^2

Therefore the number of bricks that can be painted = \frac{9.375 \times 10000}{937.5} = 100

\\

Advertisements